Eten in Wenen

Wiener Schnitzel- Lowenbrau by u m a m iDe Wenen zijn trots op hun cuisine, en zoals zij vaak zullen aangeven, is het de enige in de wereld die vernoemd is naar een stad. Hoewel veel van de Weense keuken ook typisch Oostenrijks is, blijven sommige gerechten zich onderscheiden. Net als de stad zelf, liggen de gerechten op het kruispunt van Midden-en Oost-Europa. Ooit was dit de zetel van een groot rijk en veel van de Weense klassieke gerechten zijn afkomstig uit naburige landen.

Traditionele Weense keuken is in het algemeen vrij zwaar en op basis van vlees. Het meest voorkomende gerecht is natuurlijk de Wiener Schnitzel, van gepaneerd kalfsvlees. Geserveerd met een schijfje citroen, wat peterselie en aardappelen is dit het nationale gerecht van Oostenrijk. Veel gezinnen eten deze maaltijd op zondagmiddag. Andere traditionele vleesgerechten zijn:

  • Gulash - een stoofpot van vlees en groenten, gekruid met paprika
  • Schweinsbraten - geroosterd varkensvlees
  • Tafelspitz - gekookt rundvlees, geserveerd in bouillon
De bijgerechten bevatten meestal erg veel koolhydraten. Als het geen aardappelen zijn, zijn andere populaire bijgerechten, zoals:

  • Knödeln - grote, ronde knoedels van aardappelen of brood
  • Spätzle - kleine, deegachtige einoedels
  • Schinkenfleckerln - pastaschotel met ham en kaas
  • Krautfleckerl - pastaschotel met kool en kaas

Typische Weense tradities

Sachertorte by _chris_stMet een rijke baktraditie heeft de Weense keuken veel extravagante taarten als het gaat om het dessert. De beroemdste taart in Wenen is de Sachertorte. Deze geliefde chocoladetaart heeft een dun laagje abrikozenjam in het midden en wordt bekroond met een donkere chocoladeglazuur. De oorsprong was het onderwerp van een legendarische juridische strijd, gevoerd tussen Hotel Sacher en bakkerij Demel, twee iconische Weense vestigingen. Probeer bij beide plekken een plakje en kijk of je kunt achterhalen welke taart meer 'origineel' smaakt. Andere traditionele desserts zijn Palatschinken: zoete pannenkoeken met diverse vullingen, of Strudel, een gelaagde gebak meestal gevuld met appels of gezoete kwark.

Voor de ultieme ervaring in een traditionele eetzaal, kun je de gastronomische restaurants overslaan en direct naar een Wiener Beisl gaan. Deze no-nonsense bierhuizen serveren stevige klassieke gerechten en zijn goed voor levendige avonden onder de lokale bevolking als ze een hapje buiten de deur eten.

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van de levensmiddelen in Wenen is de verfrissende mate waarin gerechten in de stad vertrouwen op lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Vreemd genoeg proberen restaurants zich niet zo te labelen, wat echt een weerspiegeling is van de Oostenrijkse voedselfilosofie in het algemeen. Een lokale of seizoensgebonden 'eetbeweging' kan hier niet worden aangeduid, omdat dit al sinds tijden het geval is. Met vier verschillende seizoenen variëren de gerechten sterk en gaan ze gepaard met unieke tradities en festivals met de komst van een nieuw seizoen. Er wordt vooral uitgekeken naar de terugkeer van pompoenen, cantharellen, kastanjes, wilde knoflook, asperges, bessen en abrikozen.

Drankjes en café cultuur

Vienna Refreshments by RBradburnWat betreft drankjes in Wenen, zijn bier, wijn en koffie de belangrijkste dranken, te beginnen met het eerste drankje van de dag: koffie. Koffie speelt een integrale rol in de psyche van de stad. De traditionele café cultuur is echt iets wat iedere bezoeker moet ervaren. Men kan urenlang in een Weens café uit een brede selectie van internationale kranten lezen, nippend aan cafeïne houdende brouwselsen ondertussen een gebakje en een cakeje verorberend. Dit element van het lokale leven is zelfs zo geliefd, dat de UNESCO het in 2011 officieel classificeerde als een onderdeel van het 'immaterieel cultureel erfgoed' van de stad. De bewoners nemen dit heel serieus. Ga eens kijken bij Demel, Café Sacher of Café Central. Bij de keuze tussen bier en wijn, geeft de lokale bevolking de voorkeur aan wijn. Met de uitgestrekte wijngaarden van de stad is dit niet echt verwonderlijk, met heerlijke en betaalbare wijn direct binnen de stadsgrenzen. In de herfst zijn de Wenen gek op Sturm, een seizoensgebonden drank van wijn in een vroeg stadium.

Sturm by oksidorEen andere typische culinaire ervaring kun je opdoen in een Weense Heurigen. Dit zijn unieke wijnbars in en rond de wijngaarden van Wenen, geliefd om hun rustieke inrichting, traditionele gerechten, lokale wijn en dineren in de openluchttuinen, vaak onder een hekwerk van wijnstokken. Ze bevinden zich meestal in het noorden van de stad en kunnen aan de buitenkant worden herkend door een iconische groene krans of tak, die aangeeft dat ze open zijn.

Op zoek naar internationale gerechten?

Tot slot, als de Weense keuken niet naar wens is, kun je zeker nog genoeg andere mogelijkheden vinden. De stad heeft veel uitgebreide internationale restaurants die zich richten op mondiale fijnproevers. Een reis naar de Naschmarkt resulteert in een veelheid van restaurants uit de hele wereld. Er is een nieuwe tendens op komst die het concept en de grenzen van de traditionele gerechten verlegt, met restaurants die zijn begonnen met het herinterpreteren van klassieke gerechten. Plaatsen als Österreicher im Mak of Skopik & Lohn hebben lovende kritieken ontvangen, omdat ze Weense gerechten met gedurfde kruiden en interessante combinaties bereiden.

Een ding is zeker: je zult geen honger hebben in Wenen. Mahlzeit!

Ontvang alle artikels over Wenen tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.