Eten in Rome

Untitled by shaggyshooItalië is beroemd om zijn heerlijke eten en heeft voor zo'n klein land een enorm scala aan gerechten en kookstijlen die variëren van regio tot regio. Een van de eenvoudige geneugten van het reizen door Italië is het proeven van alle verschillende soorten gerechten die het land te bieden heeft. De prikkelende geuren die jouw richting op komen terwijl je door de schilderachtige Italiaanse straatjes loopt, maken het onmogelijk om te vertrekken met een lege maag.

Buiten Italië beschikken weinig Italiaanse restaurants over de authenticiteit die hun autochtone collega’s wel hebben. Kom dus naar Italië en proef de lekkere gerechten in hun regio van herkomst, want deze ervaring krijg je nergens anders.

Hoewel je gemakkelijk kunt wennen aan Italiaans eten, is het voor buitenlanders moeilijker om je aan te passen aan het tijdstip van de maaltijden.De lunch en het diner beginnen namelijk vaak veel later dan in andere landen. De vuistregel is dat des te verder in het zuiden je bent, hoe later het avondeten begint - in de noordelijke delen eten mensen zo vroeg als 19:30-20:00. Romeinen eten traditioneel niet eerder dan 20:00 uur, en in Napels en Sicilië is de standaard tijd voor het diner zelfs nog later, namelijk om 21:00 uur.

De meeste restaurants in Italië serveren lunch van 12.30 tot 14.30 uur en gaan voor het diner op zijn vroegst open rond 19:00 uur - maar als je rond deze tijd gaat, kun je verwachten dat alle tafels bezet zijn door toeristen.

Deze kleine gids zal je meer inzicht geven in de eetgewoontes in Italië en wat je op de menukaarten kunt vinden, dus je hoeft alleen maar achterover te leunen, 'Buon Appetito' te zeggen en vooral te genieten!

Maaltijden van de dag

italian coffee by ekaOntbijt - bekend als colazione, is het ontbijt de enige maaltijd waarbij de Italianen een 'less is more' beleid voeren. Of het nu thuis is of in een bar (een 'café' in het Nederlands), het typische Italiaanse ontbijt is een korte, sterke espresso of een schuimende cappuccino en een simpele cornetto (croissant).

Gedurende de dag zullen Italianen thuis zoete koekjes of plakjes ciambellone (een lichte cake) verorberen. Als je buiten de deur bent, hebben de meeste bars een mooie selectie van gebak, zoals croissants (met allerlei soorten vullingen), fagottino (een soort brioche) en strudels. Dit is echt wat je noemt het dolce vita!

Risotto-by-avlxyz1Lunch - de populairstemaaltijd van Italië is pranzo (lunch), waarbij de Italianen van oudsher de tijd nemen om te eten. In het hele land beginnen mensen, vooral oudere vrouwen, een uur van tevoren te piekeren over wat ze zullen koken voor de lunch van die dag. In vele delen van Italië gaan tijdens de lunch winkels en kantoren, zodat werknemers naar huis kunnen gaan voor de lunch en wat uit kunnen rusten, maar dit komt minder vaak voor in grotere steden als Rome en Milaan.

In het algemeen begint de lunch met antipasti (voorgerechten), gevolgd door een primo (voorgerecht) wat normaal gesproken pasta is, en een secondo (tweede schotel) wat vrijwel altijd een vleesgerecht is. Deze gerechten worden vergezeld door een of meer contorni, wat een salade of een groenteschotel is, zoals gekookte spinazie gebakken in olijfolie, chilipeper en knoflook. De hele maaltijd wordt vaak weggespoeld met een mooie fles wijn.

Lunch duurt normaal gesproken een paar uur en het is net zo belangrijk om te genieten van het gezelschap als van wat je eet. Hoewel deze lange lunches nu meestal gereserveerd worden voor vakantie of speciale gelegenheden, zoals familiefeesten, hoef je je daardoor niet te laten tegenhouden om de traditie in ere te houden!

Tiramisu by Peter Alfred HessDiner - zoals de lunch, is cena (diner) een sociaal gebeuren dat vaak uren duurt. In tegenstelling tot het feestmaal overdag, kiezen de meeste Italianen voor een eerste of tweede gang, in tegenstelling tot beide. Tweede gangen bestaan meestal uit vlees, vis of kaas geserveerd met een salade (insalata) of een selectie van groentegerechten. Sommige mensen eten ook pasta bij het diner, vooral als ze geen goede lunch hebben gehad.

Wanneer het op het dessert aankomt, zullen de meeste restaurants een standaard assortiment hebben waaronder tiramisu, crème caramel, cheesecake, crostata (jamtaart) en ijs. Als je bij iemand thuis op bezoek bent tijdens de lunch is het meestal beleefd om paar taartjes mee te nemen van de pasticceria (bakkerij), die worden geserveerd bij de koffie.

Italianen hebben slechts drie eenvoudige dingen aan hun hoofd tijdens hun maaltijden - goed eten, goede wijn en een goed gesprek.

Vier tips om je een weg te eten door heel Italië

  • Als je een tweede gang wilt zonder het bestellen van een voorgerecht en vice versa, dan is dit perfect aanvaardbaar.
  • Hoewel een cappuccino na de maaltijd 'not done' is in Italië, kun je als je een fan bent van melk in je koffie in plaats daarvan kiezen voor een macchiato - een espresso met een kleine hoeveelheid van stomende, opgeschuimde melk.
  • Pizza wordt vooral geserveerd tijdens het diner. Pizza al taglio (pizza per portie) wordt echter de hele dag opgediend en je zult overal in de stad zaken vinden die dit verkopen.
  • Een aperitivo (een drankje en een lichte amuse of voorgerechten) is een geweldige manier om de rommelende maag op afstand te houden tijdens het wachten voor de late avondeten. Je kunt aperitivos vinden in de bars in de vroege avond.

Ontvang alle artikels over Rome tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.