Eten in Praag

De Tsjechen zijn beter bekend om hun productie van Pilsnerbieren dan voor het hebben van een wereldberoemde keuken. Dankzij meer dan 20 jaar van innovatie en teelt, is de Tsjechische keuken echter goed op weg om noemenswaardig te worden, na verstikt te hebben gezeten onder het communisme gedurende vier decennia. Door de gunstige ligging van Tsjechië in het hart van Europa, zijn de traditionele voedingsmiddelen een smeltkroes van Midden-Europese invloeden, bijvoorbeeld met leengerechten uit Hongarije en Oostenrijk.

Goulash by roolroolDe Tsjechische keuken is de perfecte begeleiding bij een koude, gouden pint, en veel van de beste plekken in de stad waar je een ​​vers getapt biertje kunt krijgen, zijn ook ideaal om een aantal van de lokale gerechten te proeven. Er zijn veel vleesgerechten (met name varkensvlees, rundvlees, eend en konijn), kool en knoedels, evenals verschillende soorten aardappelen en een groot aantal kazen, waarvan de smakenvariëren in zacht tot behoorlijkpittig. De meest voorkomende gerechten die je waarschijnlijk zult zien, zijn goulash (guláš), ossenhaas in roomsaus (svíčková na smetaně), geroosterde eend met kool (kachna s zelím a bramborovým knedlíkem) en gebakken kaas, meestal eidam (smažený sýr) geserveerd met tartaarsaus.

Voor de vegetariërs zijn de opties in de traditionele Tsjechische restaurants en bierhallen echter een beetje beperkt, bijvoorbeeld met gebakken kaas, gebakken champignons, bloemkool of een pastagerecht. Steeds meer plaatsen bieden wel al salades en groentesoepen aan en een groot aantal internationale restaurants in de binnenstad richten zich zich op meer gevarieerde voorkeuren.

Koopjes tijdens lunchtijd

Voor Tsjechen is de lunch belangrijkste en grootste maaltijd van de dag.. Dit is ook goed nieuws voor reizigers, omdat de meeste restaurants - in alle keukens en prijsklassen - dagelijkse lunchaanbiedingen hebben , meestal tussen 11 uur en 2 uur. Deze richten zich vooral op lokale bezoekers en ondernemers.. De lunchaanbieding bestaat meestal uit soep, een keuze uit verschillende hoofdgerechten en een dessert. Op de meeste plaatsen betaal je de 80 en 150 kronen. Er bestaat zelfs een website met een opsomming van de dagelijkse lunchaanbiedingen, per stad en per wijk (www.lunchtime.cz). Er is ook een Engelse versie..

Diner, of het gewone menu, is meestal beschikbaar als het lunchmenu stopt. Houd in gedachten dat het bij bepaalde restaurants niet mogelijk is om van het gewone menu te bestellen als de lunchaanbiedingen te krijgen zijn. De meeste restaurants serveren tot 22 uur, afhankelijk van de specifieke tijdstippen.

Opladen voor bier

Prague food by Francesco CrippaDe meeste Tsjechische pubs en restaurants serveren ook biersnacks, perfect voor een licht hapje en om de pivo te stillen. Deze hapjes variëren van goulashsoep, geserveerd in een uitgehold brood met hermelijnkaas (nakládaný hermelin, een ronde kaas vergelijkbaar met Camembert, en doordrenkt van olijfolie en kruiden tot hij zacht en smeerbaar is) tot een ​​verscheidenheid aan worsten. Voor de dappere eters is er ook de sterk ruikende Olomouc kaas (olomoucke tvarůžky) - maar houd er wel rekening mee dat de mensen aan de omringende tafels dan liever het hazenpad kiezen!

Chlebíčky zijn broodjes met een open dak die populair zijn als snacks of een kleine maaltijd. Deze ovale sneetjes witbrood zijn bedekt met ham, kaas, een hardgekookt ei, tomaat, paprika en aardappelsalade. Zekosten meestal tussen de 15 en 35 kronen per stuk. Je kunt ze vinden in de verschillende, opmerkelijke cafés in de stad, zoals in Cafe Lucerna vlakbij het Wenceslasplein. De beste manier om ze te proeven is staand in een broodjeszaak (lahůdky), samen met de lokale bevolking- probeer maar eens de uitgestrekte broodjeszaak Jan Paukert op Národní 17, die op een steenworp afstand van het Nationale Theater ligt. Jan Paukert verkoopt ook gedroogde salami, worsten, patés, vissen en gebak.

Over gebak gesproken, Tsjechen zijn ongelooflijke zoetekauwen. In de vele snoepwinkels (cukrárny), kun je smullen van een met crème gevulde en gelaagde cake of een torenhoge ijs sundae. In het centrum van de stad iligt Ovocný Světozor, dicht bij het Wenceslasplein op Vodičkova 39 (in de Světozor passage), die ook chlebíčky en kleine broodjes verkoopt. Cukrárna Myšák is slechts een paar deuren verderop en verkoopt heerlijk suikerwerk.

De restaurants die wij aanraden

Voor de stevige kost zijn er in de historische binnenstad, de Kleine Zijde en het moderne gedeelte tal van plekken met Tsjechische gerechten tegenelk budget. Pas op voor de prijzen van de plekken die direct aan het oude stadsplein liggen of in de buurt van Karelsbrug en de Praagse Burcht - er zijn tal van toeristische trekpleisters die te veel zullen rekenen op deze hotspots.

De keten van Lokál restaurants is ideaal om te beginnen. Er bevinden zich driein de stad, waaronder één in de oude binnenstad en één in Mala Strana.Het restaurant richt zich op een Slow Food benadering van de traditionele Tsjechische recepten, maar serveert ook vers getapt Pilsner Urquell rechtstreeks van de kopertank.

Cafe Louvre by LWYCafé Louvre is ook een must, want dit legendarische koffiehuis bestaat al meer dan 100 jaar en nog steeds serveren ze een bevredigende verscheidenheid aan lokale en internationale gerechten, evenals de beste koffie en gebak die je in de omgeving kunt krijgen. Dit alles in een prachtig gewelfd en stijlvol interieur dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Voor bierhapjes en een aantal lekkere bieren, kun je naar U Tří růží gaan in het doolhof van geplaveide straatjes van de oude binnenstad. De microbrouwerij, die in 2012 werd geopend , maar al voor meer dan 500 jaar op deze plek brouwt, heeft een scala aan goed gemaakte bieren voor je in de aanbieding en serveert onder andere een verrukkelijke goulash soep en eendenpaté.

Als je een onvergetelijke maaltijd zoekt, zul je er geen spijt van krijgen om wat meer uit te geven in La Degustation Boheme Bourgeois, geprezenmet een Michelin-ster.. Wees bereid om er meerdere uren door te brengen, omdat er geen a la carte menu is , maar een 7-gangen proeverij, die een eerbetoon is aan Tsjechische recepten van een aantal eeuwen geleden.

Een opmerking over fooien: het is gebruikelijk om een ​​fooi van 10% tot 15% te geven voor de maaltijden. In plaats van het geld voor de fooi op de tafel te leggen, hebben de meeste plaatsen liever dat je het geld direct aan de ober overhandigt als je betaalt of het bedrag, inclusief de fooi, vermeldt.


Bespaar geld in Praag!

Geniet van deze exclusieve stadskortingen.

Lees meer

Zojuist geboekt in Praag

Ontvang alle artikels over Praag tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.