Eten in Madrid

Er zijn meer dan genoeg heerlijke tapas te krijgen in bars en restaurants in de stad. Zoveel zelfs dat we bijna vergeten dat de Madrileños (inwoners van Madrid) bekend staan om een specifieke kunst, namelijk het omtoveren van onappetijtelijk uitziende stukken vlees (koeienmaag, varkenspootjes) tot heerlijke maaltijden. De Spaanse hoofdstad biedt je ook andere verrassingen, zoals amandelsoep en de San Isidro-taart.

Voor de carnivoren - vleesgerechten

Cocido Madrileño by Salvatore G2Cocido madrileño - Deze stevige stoofpot is gemaakt van rundvlees, kip, varkenshoefjes, vleeswaren, erwten en groenten. Het wordt normaal gesproken opgediend in drie gangen: soep, groenten en vlees. Als je geen vlees eet, kun je een potaje madrileño bestellen. Dit lijkt op de stoofpot, maar is gemaakt met kabeljauw. Tip: ga naar Llhardy om dit gerecht uit de 17e eeuw te proeven. Dit is bovendien het eerste restaurant in Spanje met een geschreven menukaart.

Cochinillo asado - Dit gerecht deel je het liefst met vrienden die niet echt kijken wat ze op hun bord krijgen. Het wordt namelijk in zijn geheel geserveerd: een klein geroosterd biggetje, compleet met kop. Tip: ga voor dit biggetje naar Sobrino de Botín, volgens het Guinness Book of Records het oudste restaurant ter wereld.

Callos a la madrileña - Gemaakt van rundvlees, worst en gerookte paprika: de Madrileense versie van pens dateert uit 1559. Tip: vul je maag met, tja, maag – gekookt in pittige tomatensaus in het gebouw waar Cervantes ooit woonde: Casa Alberto.

Jamón (ham) - Het is ham wat de klok slaat in Spanje, maar het zijn vooral de Madrilenen die ervan houden. In alle vormen: serrano, de país, jabugo, ibérico… de jamón is overal te vinden. Tip: probeer de Spaanse vleeswaren en kazen in de stad zelf of koop ze vacuüm voorverpakt bij een van de vijf locaties van Museo de Jamón en neem deze mee naar huis.

Iets lichters – kip en vis

El Brillante by LWYBocadillo de calamares - Gefrituurde inktvis en mayonaise op een stokbroodje is de lokale fastfood-favoriet. Tip: dit broodje kun je overal krijgen, maar El Brillante (tegenover treinstation Atocha) zegt de beste te maken.

Boquerones en vinagre - Deze witte ansjovisfilets worden ‘gekookt’ in azijn en geserveerd in olijfolie met knoflook en witbrood. Tip: omdat boquerones rauw worden gegeten, moeten ze na de vangst worden ingevroren om zo bederven te voorkomen. Eet ze dan ook alleen op plekken met een goede reputatie, zoals Casa Santoña.

Besugo a la madrileña - Sinds de Middeleeuwen in Madrid is dit visgerecht een traditie met Kerst. Tegenwoordig kun je deze brasem met wijn en olijfolie het hele jaar door krijgen. Tip: Taberna La Daniel zit op vier locaties in de stad. Probeer de besuga eens in de buurt van het Bernabéu-stadion van Real Madrid.

Soldaditos de pavia - Soldaatjes van Pavia zijn gefrituurde kabeljauwstrips met rode paprika en genoemd naar de soldaten met helm die in 1874 hielpen met het ontbinden van de Spaanse rechtbank. Tip: Casa Lebra in de buurt van Puerta del Sol heeft deze kleurige soldaatjes ook.

Pollo en pepitoria - Dit historische recept voor kip met saffraan werd oorspronkelijk met haan bereid. Tip: ga je te buiten aan de kip bij Casa Ciriaco vlak bij het Koninklijk Paleis en sluit je maaltijd af met een cognac uit 1892.

Voor herbivoren – groenten en soepen

Sopas de ajo by Óscar PalmerSopa de ajo - Knoflooksoep is een van de weinige vegetarische gerechten met ingrediënten als brood, knoflook, eieren, olijfolie, paprika en zout. Tip: ga voor deze soep naar Restaurante La Bola, sinds 1870 een begrip in Madrid.

Lombarda estofada - Dit gerecht van rode kool, aardappelen en appels gekookt in boter, wordt normaal gesproken geserveerd met Kerstmis. Maar het is zo makkelijk te maken dat het ook een goed idee is om dit in je vakantie appartement te bereiden. Tip: voor simpele gerechten als deze, is het belangrijk om ingrediënten van goede kwaliteit te gebruiken. Haal deze op de Antón Martín-markt.

Sopa de almendras - Deze lichtzoete soep is gemaakt van amandelen en werd tijdens het regime van de Habsburgers voor het eerst als voorgerecht gebruikt. Tip: in de buurt Asturias vind je El Estragón Vegetariano, een gezellig vegetarisch restaurant met dit gerecht op de kaart.

Voor de zoetekauwen - desserts

churros con chocolate by Omar ParadaChurros con chocolate - Grote patat gemaakt van tarwedeeg en gedoopt in chocola, doet het goed als ontbijt, maar ook als snack op de late avond. Tip: Sant Ginés vlak bij Plaza Mayor is Madrid´s bekendste chocolatería.

Bartolillos - Deze kleine, maar decadente zoetigheden zijn gevuld met room en vervolgens gefrituurd. Tip: Antigua Pastelería del Pozo bestaat al meer dan een eeuw en verkoopt deze caloriebommen.

Violetas - Deze snoepjes hebben een lichte paarse kleur en kun je in alle bakkers in de stad krijgen. Tip: ga naar La Mallorquina op Plaza Mayor voor deze traktatie.

Rosquillas de San Isidro - Gemaakt om de beschermheilige van Madrid, St Isidore, in de maand mei te eren. Deze koekjes worden geserveerd met of zonder glazuur. Tip: Casa Mira was het eerste huis ‘de turrones’ (nougat) in Spanje en is dan ook een prima plek om deze koekjes te proberen.


Bespaar geld in Madrid!

Geniet van deze exclusieve stadskortingen.

Lees meer

Zojuist geboekt in Madrid

Ontvang alle artikels over Madrid tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.