Eten in Florence

Een bezoek aan Florence kan een feestje zijn voor de smaalpapillen. Om het beste uit deze renaissance stad te halen is het goed om te weten hoe de lokale bevolking met de tradities op het gebied van eten omgaan. Eet je graag met Michelinsterren bekroonde rest, weet dan dat het typische Toscaanse eten van de boeren afstamt! Typische gerechten zijn gemaakt van granen, kaas, vlees en lokale ingrediënten. Olijfolie, bonen, wild zwijn en de beroemde bistecca fiorentina zijn maar een paar van de bekende ingrediënten die Florence het mekka voor fijnproevers maakt.

pappa al pomodoro by _Max-BHet is algemeen bekend dat Italianen dol zijn op lekker eten. Een maaltijd bestaat normaal gesproken uit meerdere gangen en de primo is meestal soep of pasta. Een van de meest populaire lokale lekkernijen is pappa al pomodoro – een eenvoudig gerecht van brood met olie, knoflook en tomatensaus met kruiden. Dit wordt op de voet gevolgd door Ribollita, een soep van brood met kool en bonen die meestal in de koudere maanden geserveerd wordt. De groene koolbladeren maken dit gerecht helemaal af.

Lokale etiquette

Meestal krijg je in Florence brood geserveerd bij het eten, dit valt onder de coperto, ofwel servicekosten. Misschien proef je wel dat het brood nogal smakeloos is, maar dat is ook de bedoeling. Het idee erachter is dat je het brood gebruikt om in de overgebleven pastasaus te dopen of het wordt geroosterd en ingewreven met knoflook.

Bij het begin beginnen

crostini by ohallmannSommige typische amuzes zul je leren kennen als crostini misti en affettati. Het eerste is een aantal sneetjes brood met leverpaté en plaatselijke sauzen, affettati is gesneden koud vlees op een houten plankje.

Een van onze favoriete voorgerechten is de pasta e fagioli wat letterlijk pasta en cannellinibonensoep betekent. Het bevat ook een beetje paprika en tomaat en is een vrij zware soep die bol staat van de smaak. We gaan verder met pasta en wat je zeker moet proberen is Pappardelle sulla leper, een dikke pasta met een ragout van haas. Misschien niet geliefd bij iedereen, maar het is zeker een lokale delicatesse. Een andere heerlijke pasta is Ravioli di cinghiali, gevuld met wild zwijn. Het is een heerlijk winters gerecht dat zich prima laat combineren met een glas Chianti.

Hoofdgerechten

Bistecca fiorentina by thepinkpeppercorn2Als secondo, oftewel hoofdgerecht, is bistecca alla fiorentina verreweg het meest populaire vleesgerecht in deze stad. Het moet medium-rare gegeten worden om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Een steak welldone bestellen is echt een grote misser in Italië. Deze dikke T-bone steak komt van een speciaal soort koe, namelijk het Chianina-ras en we bevelen je aan ommaar eentje te bestellen. Ze zijn namelijk zo groot dat er makkelijk een paar mensen van kunnen eten. Als bijgerechten kies je de patate arrosto, geroosterde aardappels met rozemarijn en fagioli all’uccelletto, bonen met tomatensaus. Heb je zin in vis, neem dan de baccala, deze kabeljauw uit Livorno is ook heel geliefd in de rest van Toscane.

Heb je een sterke maag, dan kun je indruk maken op de locals door een broodje te bestellen met trippa (pens) of lampdretto (koeienmaag). Dit gerecht is heel traditioneel in Florence, waar het al honderden jaren op straat verkocht wordt.

Om zo’n feestmaal af te sluiten volstaat een espresso, onthoud goed dat een cappuccino alleen in de ochtend gedronken wordt. Een passeggiata, een wandelingetje na het eten, helpt de spijsvertering en is een mooie mogelijkheid om nog even op zoek te gaan naar een gelato voor het eind van de dag.

Aanbevolen restaurants

Hier volgt een aantal trattorias die kunnen helpen om de praktijk van de Italiaanse gastronomie in Florence te leren kennen.

Il Latini, Via Palchetti 6R, 50123 Firenze, Tel 055/210916

Dit kleine, traditionele restaurant is al generaties lang in de familie en dat is goed te zien. Een tafeltje reserveren is namelijk noodzakelijk. Vraag niet naar de menukaart, zij weten wel wat jij wilt! Een fantastische plek om de steak Florence te proberen, de bistecca Fiorentina.

Osteria Buongustai, Via dei Cerchi 15R, 50122 Firenze, Tel 055/291304

Dit kleine restaurantje vind je vlakbij Piazza della Signoria en is een van de beste lokale plekken voor traditionele Toscaanse gerechten. Probeer bijvoorbeeld het menu van de dag en de kwarktaart, ideaal voor de lunch.

Da Nerbone,Piazza Mercato Centrale 47R, 50123 Firenze, Tel 055/219949

Als jij graag zo’n broodje lampredotto wilt proeven,dan is dit de beste plek in Florence om hem te proberen.


Bespaar geld in Florence!

Geniet van deze exclusieve stadskortingen.

Lees meer

Zojuist geboekt in Florence

Ontvang alle artikels over Florence tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.