Je bekijkt de gewone site Terugschakelen naar de mobiele site
 

Eten in Berlijn

Berlijn is al lang een smeltkroes van culturen, aan de kook gebracht dankzij de gunstige ligging in het centrum van Europa. Die 'melting pot' is nog nooit zo duidelijk geweest als door de heerlijke gastronomie in Berlijn - een mengeling van stijlen en invloeden uit de hele wereld. Maak je geen zorgen, ondanks wat de analogie impliceert, is de spreekwoordelijke pot van Berlijn alles behalve gesmolten en het aanbod van de verschillende soorten gerechten in de stad nog nooit zo groot geweest.

Niet het typische Duitse menu

Currywurst by mucksterNet als een groot deel van de Duitse keuken liggen de traditionele gerechten van Berlijn meestal zwaarder op de maag. Twee goede voorbeelden hiervan zijn Würzfleisch - geroosterd en gekruid vlees, bedekt met jus en kaas en geserveerd met brood - en Eisbein, geroosterde varkenspootjes, geserveerd met zuurkool. Als gevolg van het ongelooflijk multiculturele karakter van de stad heeft Berlijn gerechten uit tientallen landen geïncorporeerd, en daarom is het nu niet meer zo duidelijk wat traditioneel “Berlijns” is.

Veel mensen beweren dat de döner kebab, een snack van Turkse afkomst, nu net zo Berlijns is als de Brandenburger Tor. Er is zelfs gezegd dat de moderne döner kebab in Berlijn werd uitgevonden. Een ander uniek gerecht dat typisch is voor Berlijn, is de Currywurst. Het is een worst van gekookt en daarna gebakken varkensvlees, besprenkeld met ketchup en bestrooid met kerriepoeder.We snappen dat het eindresultaat niet al te bevredigend klinkt, maar toch zal het je verbazen, aangezien deze snack over de hele wereld fans heeft en binnen Berlijn is uitgegroeid tot een ware cult. (de worst heeft zelfs een eigen museum in de stad!)

Berlijn draagt ook met trots de titel van de meeste restaurants met Michelin-sterren in heel Duitsland. Met een totaal van 13 restaurants die momenteel deze prestige sterren hebben, overtreft de stad als het om voedsel gaat de meer weelderige neven München en Hamburg. De creatieve sfeer waar zoveel kunstenaars van alle soorten door de jaren op af zijn gekomen, heeft blijkbaar zijn invloed uitgeoefend op het culinaire leven in Berlijn, waardoor de stad een ware culinaire krachtpatser is geworden.

Met zo veel restaurants om uit te kiezen, geven we hier een aantal van onze favorieten.

6 restaurants die de moeite waard zijn in de stad

The Bird – Een levendige steakhouse in New York-stijl

The Bird is een bar die een ernstige tweedeling presenteert. Het eten kan bijna niet minder Berlijns zijn – in de vorm van een café in Amerikaanse stijl - maar de sfeer, vreemd genoeg, kan niet meer Berlijns zijn. De verbazingwekkende steaks en hamburgers (misschien wel de beste in Berlijn) en de redelijke prijzen zorgen ervoor dat Bird klanten uit alle hoeken van de samenleving van de stad aantrekt. Bovendien zorgt het meertalige personeel voor een gezellige sfeer.

Döner Kebab by add1sun2Hasir – waar de Döner voor het eerst werd uitgevonden

Deze plek in Kreuzberg is op zichzelf al een bezoek waard - het is de plek waar de döner kebab zoals we die nu kennen voor het eerst werd uitgevonden. De verse ingrediënten en authentieke smaken hebben ervoor gezorgd dat deze plek al sinds 40 jaar een favoriet is voor kebab liefhebbers in Berlijn.

Curry 66 – de pittigste Currywurst van heel Berlijn!

Dit gerenommeerde restaurant in Friedrichshain is een echte hotspot.. Ze serveren misschien wel de pikantste Currywurst van de hele stad, maar deze zaak zit toch altijd vol met fans van dit beroemde gerecht, ook vanwege de bijzondere werknemers die ervoor zorgen dat je je thuis voelt. Het eten is hier echt heerlijk, al raden wij je aan om met de minst pikante sauzen te beginnen…

Sauvage – een ongewone plek

Sauvage is een bijzonder restaurant, waar alleen voedsel wordt geserveerd dat perfect overeenkomt met de voeding van de mens uit de oude steentijd(het eerste restaurant in de wereld dat dit doet). Maak je geen zorgen, de gerechten worden niet op dezelfde manier geserveerd als tijdens de holbewoners, maar in een exclusieve omgeving, waar het creatieve menu en de rustgevende sfeer perfect samenwerken om een etentje als geen ander te creëren.

pork knuckle by numeniaZum Schusterjungen – traditioneel voor Berlijn

Dit typische Berliner restaurant serveert al meer dan 90 jaar traditionele gerechten in Prenzlauer Berg. De typische Alt-Berliner (oud Berlijnse) gerechten zijn even stevig en bevredigend als je zou verwachten. Een grote, rustieke Berliner sfeer zorgt ervoor dat dit een echte Berliner Küche is en het een must is tijdens je bezoek in de stad.

Mani – voor een beetje meer luxe

Dit restaurant in het hotel met dezelfde naam in Mitte biedt gasten betaalbare luxe. Het heeft een prachtige inrichting en je kunt gerechten van over de hele wereld eten, prachtig bereid en fabelachtig gepresenteerd. Het geweldige eten wordt overigens verkocht tegen redelijke prijzen, waar je portemonnee niet leeg van zal raken.

We hopen dat deze gids je de basisprincipes heeft gegeven over wat je kunt verwachten van dynamische culinaire mogelijkheden van Berlijn. Het belangrijkste is echter, dat je gedurfd moet zijn met je keuzes; wees niet bang om iets nieuws te proberen. Dat is waar het in Berlijn immers allemaal om draait.

Ontvang alle artikels over Berlijn tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.