Eten in Barcelona

Anchovy with tomato jam by Premshree PillaiAls je uit koelere klimaten komt, kan het gemakkelijk zijn om te vergeten hoe voedsel wordt vereerd in de hele Middellandse Zeegebied. In het bruisende cafés, stijlvolle restaurants, verpakte markten, en intieme bars van Barcelona vind je eersteklas gerechten van over de hele wereld. De stad van de liefde met voedsel grijpt terug naar zijn historische rol in het midden van een maritiem rijk, maar ook de hedendaagse status als een kosmopolitische wereldstad.

Toch is het opdoen van een bijzondere culinaire ervaring uit de stad is niet altijd even gemakkelijk. Veel bezoekers van de stad vinden het moeilijk om het verschil te zien tussen de toeristische trekpleisters die veel te dure paella serveren en restaurants waar het gastenbestand bestaat uit de kritische Catalaanse bevolking. Dus we dachten dat het een goed idee zou zijn om je enkele tips te geven over alles wat Catalonië tot een mekka voor fijnproevers maakt.

Wat kun je verwachten van de Catalaanse keuken?

Pan-con-tomate-by-arqueraBarcelona is altijd beroemd geweest om zijn keuken, daarbij profiterend van de overvloed van de Middellandse Zee aan de ene kant en de vruchtbare bodem aan de andere kant. In feite is de slogan van de Catalaanse keuken ‘mar i muntanya – ‘de zee en de bergen’, die verwijst naar de neiging van de plaatselijke bevolking om vis en vlees te mengen. Ergens tussen de elitaire haute cuisine van de Fransen en de meer down-to-earth benadering van de Spanjaarden, heeft de resulterende stijl het tot een van de meest gerenommeerde keukens in de wereld gemaakt.

De rest van Spanje heeft ook een aandeel, en Catalaanse chef-koks lenen graag klassieke gerechten van de rest van het Iberisch schiereiland. De stad is zonder twijfel gek op tapas. Vooral populair zijn de pintxos in Baskische stijl – kleine sneetjes brood belegd met een verscheidenheid aan ingrediënten, samengehouden met een cocktailprikker als spies.

Een typische gerecht is pa amb tomàquet, brood ingesmeerd met tomaat, olijfolie en knoflook – een standaard, maar verrassend lekker hapje. Esqueixada, een gezouten kabeljauw salade, is een zeldzame traktatie op een warme dag in Barcelona. Rijstgerechten zijn zwaar en gaan vaak gepaard met een potje allioli, een zware knoflookmayonaise. Als je zin hebt om iets simpels te proeven, probeer dan de lokale favoriet mongetes amb botifarra (varkensworst met witte bonen). Als dessert kun je niet beter bestellen dan Crema Catalana, een Catalaanse versie van crème brûlee. En, natuurlijk, bieden wijngaarden uit de regio een groot aantal wijnen die ideaal zijn om een lange Spaanse lunch mee weg te spoelen.

Revolutionaire restaurants

Chef Ferran Adrià by Renée S.SuenCatalonië is erg trots op zijn culturele eigenheid van de rest van Spanje, en eten is hierop geen uitzondering. In de afgelopen jaren heeft de regio met veel trots diverse chef-koks met gastronomische genialiteit naar het wereldtoneel gebracht. De onbetwiste marktleider is de in Barcelona geboren Ferran Adrià, chef-kok met drie Michelin sterren, wat misschien wel ‘s werelds beste chef-kok is.

De vaak surrealistische creaties Adrià’s (zoals geschuimde Spaanse omelet geserveerd in een sherry glas) hebben veel gedaan om het imago van de Catalaanse keuken als een voornamelijk traditionele en rustieke keuken weg te nemen. Zijn beroemde restaurant El Bulli aan de Costa Brava sloot zijn deuren in 2011 (het was toch niet mogelijk om een tafel te krijgen). Maar hij blijft de volgende generatie chef-koks inspireren met zijn workshops, om ervoor te zorgen dat zijn eigen stad een belangrijke plek blijft aan de tafel van de haute cuisine.

Nu kunnen een aantal van jullie zich zorgen maken dat het eten in Barcelona alles te maken heeft met minimalistisch decor en kleine porties van dure en pretentieuze delicatessen. Je zult blij zijn om te horen dat niets minder waar is. Zelfs de Catalaanse koks met Michelin ster roemen de deugden van de hartige gerechten en verse ingrediënten die aan de basis liggen van de roem van de regio. Hier zijn vijf van onze favorieten.

Onze top vijf Catalaanse restaurants

Pitarra Dit restaurant, gelegen in het hart van de Ciutat Vella, opende zijn deuren in 1890 en is een van de oudste restaurants in Barcelona. De naam verwijst naar de schrijver en dramaturg Frederic Soller, die bekend was onder de naam Pitarra. Hier vind je een enorme keuze aan traditionele Catalaanse gerechten, met name vis, geserveerd te midden van een unieke sfeer.

Tip: trakteer jezelf op fazant in een Cava saus – je bent op vakantie!

Casa Calvet Casa Calvet is een van Barcelona’s bekendste restaurants, en ligt in L’Eixample in een gebouw ontworpen door Antoni Gaudí. De fabriek met voormalige kantoren is omgebouwd tot elegante eetkamers met een eigen en gastvrije sfeer. De experimentele keuken van chef-kok Miquel Alija combineert de traditionele Catalaanse keuken met Aziatische boventonen.

Tip: vraag bij aankomst om een ​​intieme ‘Taula cabina’ (een houten cabine.

Biblioteca Restaurant Dit eenvoudige restaurant in Raval heeft een uitstekende reputatie opgebouwd vanwege de uitstekende keuken. De chef-kok maakt bijzonder gebruik van de meest verse ingrediënte uit de regio. Met de open keuken aan het eind van het restaurant, is het een onvergetelijke culinaire ervaring.

Tip: volgens de ‘New York Times’ is de appeltaart zeer aan te raden.

La Tomaquera Verwacht zelfgemaakte wijn en een rauwe achtergrond bij je maaltijd bij dit robuuste restaurant in Poble Sec. Als je de Catalaanse slakken wilt proberen, dan is dit de plek voor jou – het is de specialiteit van het huis. Je vindt hier ook een volledig menu inclusief gegrild vlees, samen met verscheidene andere Catalaanse gerechten.

Tip: de zelfgemaakte sangria is een must in de zomer.

El Glop Dit restaurant serveert rustieke no-nonsense Catalaanse gerechten, gepaard met eenzelfde no-nonsense inrichting. Het is misschien niet geraffineerd dineren, maar het eten is nog steeds geweldig, evenals de service en de sfeer. Bereid je voor op grote hartige gerechten die gepaard gaan met een kruik Cava sangria. Uit de buurt van het stadscentrum in Gràcia is dit restaurant het perfecte alternatief voor de toeristische trekpleisters in het centrum van de stad.

Tip: bestel voor het dessert de ‘tocinillo’, een zeldzame karameltraktatie.

Ontvang alle artikels over Barcelona tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.