Eten in Amsterdam

Ook al staat Nederland niet internationaal bekend om zijn haute cuisine, er zijn een aantal lekkere Nederlandse maaltijden en snacks waarbij je waarschijnlijk zal watertanden tijdens jouw vakantie in Amsterdam. Neem een ​​kijkje bij onze onderstaande tips en maak een selectie van je favoriete Nederlandse lekkernijen.

Ontbijt

Hagelslag - a local snack treat by CocteauBoyEen algemene Nederlandse uitdrukking is "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”, die ook kan worden gekoppeld aan een typisch Nederlands ontbijt. Het is namelijk vrij eenvoudig. Nederlanders beginnen de dag met een sneetje volkoren of witbrood (de zogenaamde 'boterham') met een grote verscheidenheid aan zoet en hartig beleg om uit te kiezen. Zoetekauwen nemen graag een boterham met 'hagelslag'; dezelfde chocoladehagelslag die ook gebruikt wordt om taarten te decoreren. Je kunt hagelslag in elke Nederlandse supermarkt vinden, in verschillende vormen en smaken. (zelfs fruitsmaken!) Natuurlijk is er tal van ander beleg wat je op je boterham kan smeren, zoals pindakaas, jam, chocopasta en speculoos (speculaaspasta).

Om de dag fris en fruitig te beginnen, drinken Nederlanders graag (fruit)melk, thee of een koffie verkeerd(koffie die meer melk dan koffie bevat).

Maar we moeten de beroemde Nederlandse kazen natuurlijk ook niet vergeten. De meeste Nederlanders eten liever Goudse kaas, die een milde smaak heeft en tot de categorie 'jonge kaas’ behoort, maar diehards eten liever Old Amsterdam of oude Edammer kaas. De smaak en geur van deze 'oude kazen' is dan ook veel sterker. Wil je ze zelf proberen? Je kunt de kazenwinkel Cheese and More in de Leidsestraat in Amsterdam en jezelf uitdagen voor het proeven van deze beroemde kazen.

Lunch

Tijdens de lunch (rond het middaguur) eten Nederlanders graag een belegde boterham of een broodje met een lekker gebakken eitje. In Amsterdam en andere grote steden gaat de lokale bevolking tegenwoordig steeds vaker buiten de deur lunchen. In de lunchzaken staan luxere broodjes op het menu, zoals een club sandwich of een 'broodje gezond' - een baguette gegarneerd met verse groenten, ham, kaas en een hardgekookt ei. Nederlanders geven meestal de voorkeur aan koude gerechten voor de lunch, want warme maaltijden zijn gereserveerd voor de avonduren.

Avondeten

2011-02-24-Boerenkool-Stamppot by TavallaiTraditioneel gezien dineren Nederlanders in de vroege avonduren, waardoor de meeste gezinnen rond 18:00 uur aan hun avondmaaltijd beginnen. Een typisch Nederlands avondmaal is 'stamppot', wat inhoudelijk gezien weer vrij eenvoudig is - aardappelpuree, gepureerde groenten, geserveerd met een rookworst of gehaktbal. Als je deze maaltijd als een echte Nederlander wilt eten, maak dan een gat in het midden van de schotel, die je vult met jus om je stamppot in te dippen. Beroemde stamppotten zijn andijviestamppot, boerenkoolstamppot en hutspot (gepureerde worteltjes en uien). Omdat stamppot vrij zwaar op de maag ligt, beschouwen de meeste Nederlanders het als een winters gerecht.

Als je liever iets zoets eet in de avonduren, dan is Nederland de ideale plek voor jou! De Nederlanders eten houden ook wel van een pannenkoek ‘s avonds. DeNederlandse pannenkoeken zijn groter en platter dan de Amerikaanse en worden gegarneerd met zoet beleg, zoals pannenkoekenstroop, poedersuiker en jam, of hartige toppings zoals kaas, ham of spek. Natuurlijk kun je altijd voor een pannenkoek met spek en zoete stroop kiezen om toe te geven aan zowel je zoete als hartige voorkeuren.

An eight-pronged approach [Jan 6] by santheoAlvorens ze de pannenkoeken verslinden, eten Nederlanders van tevoren graag een kom erwtensoep, die normaal gesproken alleen in de herfst- en wintermaanden wordt gegeten. Je kunt een heleboel pannenkoekenrestaurants in Amsterdam en omstreken vinden, die bekend staan als 'pannenkoekenhuisjes'. - Upstairs op de Grimburgwal is een van onze favorieten.

Andere Amsterdamse eetgelegenheden die de moeite waard zijn, zijn Geertje, Speijkervet en Meatballs, waar je het beste uit de Nederlandse keuken kunt krijgen.

Snoep en snacks

Nederlanders nemen tijdens de namiddag normaal gesproken een kleine snack, een 'tussendoortje'. Dit kunnen fruitige koekjes, een plakje peperkoek (ook wel ontbijtkoek genoemd) of een portie poffertjes zijn (kleine pannenkoekjes, geserveerd met poedersuiker en gesmolten boter). Een van de meest traditionele taarten in Nederland is appeltaart met rozijnen en kaneel. Omdat deze taart van generatie tot generatie gegeten wordt, staat de Nederlandse appeltaart ook wel bekend als 'Oma's appeltaart'.

Dutch pastry Tompouce by GertanAls je meer een fan bent van romig gebak, probeer dan een tompouce: een gebakje met roze geglazuurde bladerdeeg, gevuld met banketbakkersroom. Stroopwafels zijn ook zeer populair onder de Nederlanders, maar ook bij de buitenlanders. Stroopwafels zijn dunne wafeltjes met eenlaagje caramelstroop ertussen. Het beste wat je kunt doen is de stroopwafel een minuutje in de oven verwarmen om daarna te genieten van de smeuïge textuur en verrukkelijke smaak. In Amsterdam en de rest van Nederland zijn stroopwafels bij elke bakker en in elke supermarkt verkrijgbaar.

Een verworven smaak waar toeristen misschien niet zo makkelijk aan kunnen wennen, is drop.. Je komt dit zwarte snoepje in vele soorten en maten tegen in Nederlandse supermarkten, zoals Nederlandse favorieten 'muntdrop (zoete drop), honingdrop en zoute soorten, zoals boerderijdrop. Wanneer er een baby wordt geboren, vieren de Nederlandse deze vreugdevolle gelegenheid met 'beschuit met muisjes': beschuit belegd met anijszaadjes. De blauwe kleur wordt gebruikt wanneer er een jongetje is geboren en de roze muisjes zijn natuurlijk bedoeld voor de geboorte van een meisje.

Bitterballen (Amsterdam) by davidkosmosIn de Nederlandse snackbar vind je bovendien een scala aan gefrituurde snacks, bijvoorbeeld 'frikandel' (een worst van gehakt varkensvlees), kroket (gevuld met gehakt rundvlees of kalfsvlees) of een patatje oorlog, geserveerd met uien, pindasaus en mayonaise. Een Nederlands feestje is niet compleet zonder een portie bitterballen. Deze gefrituurde snack is de kleine, ronde versie van een kroket en wordt vaak geserveerd met mosterdsaus om de bitterbal in te dippen. Bestel een portie bitterballen naast je Heineken bier in een Amsterdamse bar en de kans is groot dat je daarna nog eentje wil..

Klinkt de Nederlandse keuken nog steeds niet zo verlokkend? Maak je geen zorgen - Amsterdam is de meest multiculturele stad ter wereld, met restaurants die gerechten serveren uit vrijwel elk denkbaar land.


Bespaar geld in Amsterdam!

Geniet van deze exclusieve stadskortingen.

Lees meer

Ontvang alle artikels over Amsterdam tegelijk!

Door het verstrekken van je e-mail ga je akkoord met het ontvangen van handige informatie van GowithOh over onze exclusieve kortingen, evenementen en lokale tips.